Galerie

Jan van de Pavert - Beatific

07.09.13 - 12.10.13

 

Concepts broaden, artists change, new talents burst forth in the restlessly evolving gallery story: Galerie Paul Andriesse zet een nieuwe stap en huisvest zich tijdelijk aan de Leliegracht. Hier organiseren wij gedurende het seizoen 2013/2014 tentoonstellingen. We openen dit seizoen met de tentoonstelling Beatific van Jan van de Pavert. In de voorruimte zijn aquarellen en een buismeubel te zien, in de achterruimte een tweede buismeubel en het ongoing videoproject getiteld Lounge II (2008). Sinds 1994 maakt Van de Pavert computeranimaties van denkbeeldige ruimtes. Aan deze animaties liggen verfijnde, doorwerkte aquarellen ten grondslag die Van de Pavert digitaal bewerkt en omvormt tot fictieve interieurs. De kunstenaar toont de werken zelden samen: dit is de eerste keer dat Van de Pavert tekeningen voor Lounge II samen met de video laat zien in een tentoonstelling.

 

Kenmerkend voor het werk van Van de Pavert, die recentelijk een masterstudie maatschappijgeschiedenis afrondde, is zijn brede maatschappelijke en historische interesse die zich in zijn werk manifesteert. In de getoonde tekeningen verwijst de kunstenaar niet alleen naar een aantal belangrijke figuren uit de muziekgeschiedenis, zoals Karlheinz Stockhausen of het Coltrane quintet, maar ook naar meer sociaal politieke onderwerpen als de Abu Ghraib-gevangenis, de Amsterdamse Provo-beweging of de bijeenkomst van nozems rond het Nationaal Monument op de Dam met de mensfiguren van de Amsterdamse beeldhouwer John Rädecker. Opvallend is de sfeer van traagheid en teruggetrokkenheid die de figuren omringd. We zien veel slapende, luierende en rondhangende personen. Die traagheid staat haaks op de dynamiek die ons dagelijks leven tegenwoordig bepaalt.

 

Lounge II in de achterruimte is een vervolg op Lounge I (2003), een video waarin de kijker door een imaginair interieur van een opblaasbaar huis wordt rondgeleid en dwaalt langs transparante, gebolde wanden, muren, trappen en plafonds. De kijker komt terecht in een ruimte met een gewelfd plafond en grote wandschilderingen. De gewichtsloze, transparante ruimte van Lounge II is minder gedefinieerd. De focus ligt op een aantal deinende vormen waarop mensfiguren staan afgebeeld. Van de Pavert leidt ons in de video langs de jonge Jane Fonda uit Barbarella, die zich sensueel tegen een gevleugelde John Phillip Law aanvlijt. Ernaast opnieuw Fonda, ditmaal schichtig de camera inkijkend op het moment dat zij gearresteerd werd wegens drugsbezit. Aan Fonda als politiek activiste refereert Van de Pavert niet, hoewel hier in Lounge II wellicht indirect naar verwezen wordt via de twee provo's en agent te paard naast Fonda.