Galerie

Marlene Dumas

30.10.12 - 24.11.12
PERSBERICHT
23 september 2012

Marlene Dumas ontvangt Johannes Vermeer Prijs 2012


Marlene Dumas krijgt op 29 oktober de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, uit handen van staatssecretaris Zijlstra. De jury heeft haar eenstemmig voorgedragen vanwege haar uitzonderlijke schilderkunstige talenten en haar ongeëvenaarde vermogen menselijke emoties in beeld vast te leggen. Met de prijs is een geldbedrag gemoeid van 100.000 euro. 

De jury die Dumas voordroeg bestond uit Janine van den Ende (voorzitter), Marie Hélène Cornips, Hans Goedkoop, Erwin Olaf en Omar Munie. Zij prijzen Marlene Dumas voor haar indrukwekkende oeuvre. Al meer dan dertig jaar bereikt ze met haar tentoonstellingen de hoogste vorm van poëtische verbeelding.
Marlene Dumas: “Deze belangrijke prijs te krijgen was een grote schok voor mij, aangezien ik bewust ben van het feit dat elke eer zijn nadeel heeft en elke prijs zijn prijs.”
Dumas zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking bekend maken waaraan zij het prijzengeld wil besteden. Speciaal voor deze avond is er een film over haar inspiratiebronnen en brengen performers Guilia Curra en Maxime Ma’at Sankofa een gedicht van Dumas ten gehore.

Symbool voor de prijs staat een glasbokaal, unicum vervaardigd door beeldend kunstenaar Bernard Heesen. De laureaat krijgt deze overhandigd tijdens de feestelijke ceremonie in Museum Het Prinsenhof in Delft.

Toespraak Marlene Dumas

Boekpublicatie ter gelegenheid van de prijs:

Marlene Dumas
Acheiropoietos – Cheiropoietos

‘De hele geschiedenis van schilderkunst en fotografie lijkt zich in het werk van Marlene Dumas te verstrengelen. (..) Hitler, Osama Bin Laden, Pasolini, Anne Frank, Martha Freud, Amy Winehouse, Andy Warhol, ze zijn allemaal verdumast. Niet de wereld, maar de gefotografeerde versie daarvan is haar uitgangspunt.’
Zo beschrijft Bianca Stigter de manier van werken van Marlene Dumas. Zij gaf het speciaal voor deze gelegenheid geschreven boek de ondertitel Acheiropoietos – Cheiropoietos mee: (niet) door mensenhanden gemaakt. Met deze titel agendeert zij een wezenlijk artistiek probleem: is de kunstenaar zelf nog te vinden in zijn kunstwerk? Of zijn zijn sporen uitgewist zoals bij foto’s die zich, eenmaal gemaakt, 
kunnen vervreemden van de auteur? Aan het einde van haar museumtocht concludeert Stigter dat de mensenhand van Dumas in al haar werken herkenbaar blijft. 
De organisatie van de prijsuitreiking en de uitgave van de publicatie is in handen van de Boekmanstichting, intersectoraal studiecentrum voor kunst, cultuur en beleid. 

Boekpublicatie
Marlene Dumas: Acheiropoietos – Cheiropoietos
Bianca Stigter
Boekmanstudies, Amsterdam, 2012
€ 15
ISBN: 978-90-6650-121-8
Te bestellen via de webshop van de Boekmanstichting.
page3image10608 page3image10768 page3image10928